Terveisiä Oslosta. Aloitin TeliaSonera Norwayn kaupallisena johtajana kesälomilta palattuani. Muutamia havaintoja olen jäänyt pohtimaan ja puntaroinut, missä me suomalaiset olemme hyviä ja missä taas voisimme oppia norjalaisilta.

Norjalaisilla tuntuu olevan ehdottomasti parempi ote markkinaan: mitä kilpailijat tekevät, miksi ja miten omalla kaupallisella koneistolla siihen vastataan. Piste norjalaisille.

Suomessa taas olemme suvereenejä johtamaan markkinoinnin prosessia, kaupallista suunnittelua kokonaisuutena ja nakuttelemaan suunnitelmamme prosessin mukaisesti. Tilanne 1-1.

Konsepteissa ja niiden kaupallisestamisessa veikkaan että sekä suomalaiset että norjalaiset jäävät ruotsalaisista jälkeen. Katse siis Suomesta länteen, Norjasta itään. Heja Sverige!

Markkinoinnin mittaamisessa ja tuloksellisuudessa koen että me korviamme myöten velkaantuneet suomalaiset joudumme tarkemmin puntaroimaan minne me vähäiset euromme laitamme poikimaan. ROMI-mittareissa piste suomalaisille. 2-1.

Automaation saralla haparoivia ensiaskeleita on otettu. Tasapeli. Edelleen 2-1.

Asiakastarpeiden tunnistamisessa, segmenttipohjaisessa analytiikassa ja NPS-johtamisessa aloitimme matkan Suomessa aikaisemmin ja pontevammin. Suomalaisella sisulla pärjää, pois alta risut ja männynkävyt, johtamalla alkaa tulla tulosta ja muutoksia. Suomi 3. Norja 1.

Sosiaalisen median mittelöissä vanhat kollegat ovat tervetulleita kertomaan miten tämä hoituu. Soneran some-partio on kova juttu. 4-1. Jalkapallo-ottelussa voisi sanoa että tässä kohtaa peli olisi pelattu.

Mutta ei ole. Norjalaisilla on käsittämätön asenne. Nopeita päätöksiä. Positiivisuutta. Can do -asennetta. Voitontahtoa! Tiukkaa analyysiä. Ei boardeja, ei komiteoita, ei byrokratiaa. Gotta love this! 4-2. Tekisi mieli antaa tästä lisäpiste norjalaisille, koska asenteella pääsee pitkälle.

Tarjoaman kehittämisessä norjalaiset ovat markkinatuntumansa ansiosta paremmin hereillä mihin suuntaan maailma menee. Ketterällä asenteella muutokset implementoidaan käden käänteessä. 4-3. Tiukille menee. Mutta kyllä Suomi ja rakkaus isänmaata kohtaan ansaitsevat tässä kohtaa voiton. Ai niin, se norjalaisten asennepiste 4-4. Tuliaisena Suomeen toisin täältä pari öljytynnyrillistä voitontahtoista asennetta.

IMG_2784.JPG
P.S. Testasin tällä postauksella LinkedIniä. Toimii! Kannattaa siis hyödyntää sitä yhtenä kanavana jos haluaa vaikuttaa!

3 thoughts on “Finnkampen Norjassa

  1. Huomasin tätä tekstiä Linkedin:ssä, kun muutama tuttu tykkäsi ja minun mielestä erittäin hyvät pointit tuotu esille. Olen itsekin Norjalaisten kanssa tekemisessä, kun meidän organisaatiossa on Nordic setup ja aika nappiin meni analyysi. Tchemppiä kovasti!!! 🙂 hyvinhän se menee!!

  2. Sellaisia ne norjalaiset on! 🙂 Ja norjalaiset on myös uskomattoman isänmaallisia. Jos tapaat heitä missä vain maailmalla, huomaat repuissa pienet Norjan liput, ymv. Ennen minua hymyilytti aikalailla, tuntui hassulta; Pariisissa ei olla yleensä patikoimassa, lippuvarustelun voisi unohtaa, mutta toisaalta… Eikö omasta hienosta maastaan saa olla ylpeä?

    Henkilökohtaisesti tuota Norja-kokemusta on siinä mielessä, että mieheni isä oli norjalainen diplomaatti, joka tuli Suomeen ja yllätys, yllätys nai suomenruotsalaisen naisen. Mieheni taskusta löytyy pelkkä Norjan passi, vaikka hän on syntynyt Helsingissä kuten isänsäkin.

    Itse vertailen nyt hollantilaisen It-yrityksen johtajana suomalaisia ja hollantilaisia työskentelytapoja ja kommunikointityyliä. Molempia yhdistää ainakin suoruus, mutta siinä missä hollantilainen on myös avoin, suomalainen ei sitä suinkaan ole ja päätöksentekijöinä me ollaan kovin hitaita, hollantilaiset nopeita. Toisaalta naisjohtaja ei ole Suomessa juttu eikä mikään, Hollannissa tuntuu olevan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s