Nyt kolmatta viikkoa lomaillessa täällä Ranskassa alkaa jo pienoinen koti-ikävä iskeä.

Ja muutamat asiat saavat mut surullisiksi ja halusin jakaa ne täällä teidän kanssa. Kotona musta on sanomattakin selvää että kaikki jätteet pyritään kierrättämään parhaan kykynsä mukaan: lasit viedään lasinkeräykseen, pullot palautetaan tietysti kauppaan ja jogurtit ostetaan isommissa pakkauksissa. Tietenkin meille on Suomessa tehty kierrättäminen ja lajittelu kovin helpoksi.

Täällä jugurtteja myydään supermarketeissa vain yksittäispakatuissa lasi- tai muovipikareissa. Ja surutta täällä tunnutaan heittävän myös lasipurkit roskiin. Surullista!

20130724-221534.jpg
Ja kuumassa säässä vettä kuluu litrakaupalla. Ja täällä kaikki vesi kannetaan kaupasta pullotettuna. Ja pullot ja tölkit heitetään roskiin. Ainakaan me ei olla löydetty mitään vaihtoehtoa tälle roskaamiselle.

Tietääkö joko onko EU säätämässä tai edes harkitsemassa että meidän Palpa-systeemi tulisi pakolliseksi kaikissa EU-maissa? Tai onko muita ideoita miten voisi vähentää ympäristön kuormitusta?

20130724-221820.jpg

10 thoughts on “Koti-ikävää

 1. Toisessa karvakäsimaassa eli Espanjassa on ainakin meidän reservaatissa omat jäteastiat lasille, pahveille ja muulle jätteelle. Biojätettä ei sielläkään valitettavasti tunneta, eikä äitini kerrostalolukaalissa ole kompostointimahdollisuuksia. Pahaa pelkään, että tämä asuinalue on vielä edelläkävijä ja suurin osa espanjalaisistakin heittää kaiken roskan samaan laatikkoon. Pullopanteista niillä ei ole hajuakaan. Ihmiset laittavat lasi- ja muovipullot oikeisiin astioihin, jos huvittaa. : [

  1. Onkohan tämä oikeasti niin iso ongelma kuin miltä musta tuntuu? Aika moni kertoi kommenteissaan että myös täällä Ranskassa kierrätetään ja lajitellaan, vaikkakin se tuntuu olevan hankalampaa ja ehkä vielä hieman harvinaisempaa kuin Suomessa.

 2. Niin, tämä aihehan on mun sydäntäni lähellä (tarkoitukseni ei missään nimesssä ollut, Tanja, loukata tai haukkua, kun tämän otin edellisessä kommentissani puheeksi. Halusin vain….noh…torua…tai edes vähän….”tönäistä”). Joka tapauksessa! En itsekkään ole haka tässä aiheessa, mutta vähintäänin ajattelen ja yritän. On mullakin kaappi täynnä kauniita vaatteita ja kenkiäkin on liikaa. Kulutan siis. Mutta ostan paljon käytettyä. Pidän sitä hyvänä ja toimivana juttuna. Mutta “rojuja” en päälleni laita. Joku tolkku sentään!

  Toinen erittäin tärkeä asia on biojätteen lajittelu. Se kuormittaa valtavasti, jos se laitetaan esim. sekajätteeseen. Ruoantähteen siis biojätteeseen. Meillä kotona se tarkoittaa käytännössä sitä, että keittiössä on a i n a kulho, johon moiset jätteet laiteaan. Se sitten pitää käydä erikseen viemässä (usein vähintään kerran päivässä) sinne biotynnyrille. Monelle rasittavaa, itse olen ottanut sen tavaksi. Nyt se on kuin hampaiden pesua; itsestään selvää.

  Kolmas hyvä neuvo on, että shoppailemassa ei oteta joka liikkeessä erikseen omaa pussia ostetulle tuotteelle, vaan kassalla sanotaan “ei, kiitos, en tarvitse uutta pussia. Tuote menee tähän jo saatuun pussiin”. Tästäkin on tullut mulle jo tapa. Usein jopa jo otan kotoa pussin mukaan, joten en ota ostoksilla yhtä ainutta uutta pussia mukaan. En paperista, enkä muovista, en suurta, enkä pientä. Pikku juttu. Ehkä monet muutkin jo tekevät näin, eikä tämäkään ole mitään uutta.

  Neljäntenä neuvona sanoisin luomuruoan, erityisesti luomulihan. Ei-luomulihan hintahan on äärettömän vääristynyt, joka taas on saatu aikaan mm. suursikalaidoin/navettojen kautta. On sanomattakin selväää, että moiset navetat/sikalat tarkoittavat valtavaa takkaa luonnolle. Parasta olisi vältää kokonaan lihan syönitä, mutta aloitetaan pienin askelin. Muutos tapahtuu hitaasti, niinhän se on.

  Mielestäni useat ihmiset ajattelevat tämän aiheen suhteen liiaan vaikeasti. Siis sillä tavalla, että he miettivät keinoja, joita on todellisuudessa vaikea toteuttaa. Kuten itse,Tanja, mainitsit, liian autolla ajelun tai lentämisen. Itse sanoisin, ettää kun töihin on mentävä, niin sinne on mentävä. Aika on rahaa ja sitä me tarvitsemme ympäristön varjelemiseen, rahaa. Mitä enemmän itse tienaan, sitä suuremman määrän lahjoitan esim. tiettyyn luonnonsuojelujärjestöön. Entäs lentäminen? Mikä otetaan sitten siihen tilalle? Juna? Mahdollisesti, mutta usein hankala toteuttaa. Siksi sanonkin, että aloitetaan pienillä panoksilla ja korotettaan heti mahdollisuuden tullen. Se on paljon se!

  Ai niin! Sitä mietin vielä, että miksi te (muoti)bloggaajat, ette “tee mainosta” tällä aiheella? Teillä kun on niin suuri vaikutusvalta lukijoihinne (erityisesti niillä supersuosituilla). Aina sinne tänne sellanen kepee vinkki, esim. että “shoppailin tänään ihan sikana, mutta kotiin toin vain yhden Zaran paperipussin, sillä, rakkaat lukijani, kymmenen pussia olisi ollut aivan typerää ja ennen kaikkea tarpeetonta.” Niin moni pikkutyttö tekee kaiken just niin kuin ” se ihana bloggaaja” ja raahaa myöskin joko ne kymmenen Zaran pussia tai vain yhden Zaran pussin kotiin! Valtava määrä seuraavista sukupolvista olisi täten jo edes osittain ohjattu luontoystävälle tielle. Mutta kaipa moinen vinkkailu ylittäisi kiireisen (muoti)bloggajan aihe- ja aikarajan…. Ongelmahan vain nimittäin on se, että pelkkä “luonnonsuojelublogi” saa kannatusta vain niiltä, jotka ovat jo valmiiksi miettineet asiaa ja ovat siihen perehtyneet. Muotitietoinen LV-tyttö kun taas ei luo kuin muotiblogeja ja jää täten “sivistyksen ulkopuolelle” (ainakin luonnon kuormittamisen suhteen). Sellainen “oho!-ohimenevä-luonnon-suojeluvalistus” tietämättömille. Se se vasta olisikin jotain!

  Suurkiitos Tanja, kun otit tämän asian puheeksi!

  1. Voi Pöllö miten liikutuin sun konkreettisista ja helposti toteutettavista neuvoista ja tavasta miten tuot ne esille. Et moralisoi, et pilkkaa vaan osaat nostaa ne esille siten että meistä jokainen pystyisi nuo asiat toteuttamaan ilman suurtakaan vaivaa omassa arjessaan.

   Mä haastan mun blogituttavat tähän mukaan: tehdään yhdessä jotain hyvää ja konkreettista. En tiedä lähteekö jengi mukaan, mutta mitään siinä ei menetä jos kokeillaan. Joten On the go Heidi, Stockholm by me Veera, P.S. I love fashion Linda, Kotirouva Lontoossa Maria, It is what it is Sara ja Private blend Mikko: haastetta tulossa!

 3. Ranskassa saa kaupungintalon toimistolta eriväriset pussit lajitteluun. Yhteen laitat lasit, muoviset pullot ym, kartongit ym. Mikäli asutte Grassessa voit käydä siellä kysymässä näitä pusseja. Nämä pussit täytyy viedä tiettynä päivänä viikossa talon ulkopuolelle mistä ne sitten haetaan tiettyinä päivinä. Päivät voit selvittää myös kaupungin / kunnantalon toimistosta.
  Perjantaisin muuten Valbonnessa ihanat aamumarkkinat suosittelen.

  1. Moi Nani,
   Mä en muistanutkaan että te taidette viettää kesät täällä?

   Ollaan siirrytty Grassesta nyt hotelliin Mouginsiin, joten nyt ollaan hotellin lajittelun ja kierrätyksen armoilla.

   Me ajateltiin mennä sunnuntai-iltana Valbonneen syömään. Ootteko maisemissa jos liitytte seuraan?

 4. Kyllä Ranskassakin kierrätetään, systeemit on vaan vähän erilaiset kuin esim. Suomessa. Meidän taloyhtiön “roskatilassa” on yksi sininen roskasäiliö biojätteelle ja keltainen kaikelle kierrätettävälle (pahvit, muovit, metallit jne laitetaan siis samaan ja ne lajitellaan manuaalisesti kierrätyslaitoksella). Lasinkeräyspiste löytyy myös, ei lasia ole enää vuosikausiin laitettu roskiin. Aikaisemmin kuin asuttiin täällä talossa ne kierrätysroskat laitettiin säiliössään kaksi kertaa viikossa kadulle mistä roskakuskit tuli ne hakemaan. Pullonkeräyspisteitä löytyy ainakin Cannesista vähän sieltä sun täältä.

  Ainakin Cannesissa vesi on nykyään ihan juotavaa (en sano että se olisi hyvää tai että itse joisin sitä) eikä enää haise läheskään niin paljon kuin ennen. Musta on ihan ok että haen juomaveteni kaupasta – päinvastoin mun mielestä on hassua että kaikki talousvesi, vessanhuuhteluvesi mukaanlukien, on Suomessa/Ruotsissa ensiluokkaista juotavaa vettä. Ihan turhaa ja kuluttaa ympäristöä sekin varmasti aika lailla.

  Ugh olen puhunut 🙂

  1. Lohdullista kuulla Veera! Siinä talossa missä me oltiin, oli kaikki jätteet heitettävä samaan paikkaan. Vähän harmittaa etten selvittänyt että mistä niitä kierrätysvaihtoehtoja mm. lasille olisi löytynyt.

   Ehkä kaupasta roudattavan veden ymmärtää täällä, mutta Suomessa kannatan valinnaksi jotain kotimaista vaihtoehtoa ettei juoda sitä St. Pelleginoa joka roudataan ympäristöä kuormittavasti Italiasta Suomeen. Ihanaa lomaa teille Veera. Mä rakastan tätä Ranskan lämpöä!

 5. Kiitos Tanja, kun toit tämän asian esille! Minäkin toivoisin, että ottaisit enemmänkin kantaa kierrätykseen ja keinoihin, millä luontoa voisi suojella pieninkin teoin. Mukavaa loppulomaa!

  1. Kiitos kommentistasi!

   Yritän haastaa itseni, läheiseni sekä muutamat blogituttavani mukaan näihin mietintöihin. Jokainen meistä voi toteuttaa pieniä valintoja omassa arjessaan ympäristön eteen.

   Ihanaa kesää!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s