Mulla oli ilo ja kunnia tavata työni puolesta Uuden Lastensairaala 2017 tukiyhdistyksen hallituksesta Tarja. Sonera luovutti hankkeelle iPhone huutokaupasta saadut rahat ja Tarja kertoi tarkemmin siitä millaisissa oloissa pienet potilaat tällä hetkellä joutuvat olemaan nykyisellä Lastenklinikalla ja miten vaikeissa olosuhteissa lääkärit ja sairaanhoitajat siellä tekevät töitä. Surullista. Mielestäni on kohtuutonta ettei meidän yhteiskunta ole pystynyt tarjoamaan niille pienimmille ja vähä-äänisimmille potilaille, lapsille, parempia puitteita jo pari vuosikymmentä sitten. En edes osaa kuvitella miten raskasta se on lapselle, sisaruksille ja vanhemmille jos lapsi sairastuu ja joutuu olemaan pitkiä aikoja sairaalassa. Jo pelkästään se on traumaattista. Puhumattakaan jos vanhemmat eivät saa helposti oltua lapsen tukena koko hoidon ajan.

Tai se että lastensairaalassa joudutaan homeongelmat takia sulkemaan infektio-osasto ja sijoittamaan infektiojen takia sairaalassa olevat lapset muille osastoille. Huutava vääryys meidän hyvinvointiyhteiskunnassa.

Lastensairaalan tukiyhdistys pyrkii keräämään 30 miljoonaa euroa jolla rahoitetaan uuden sairaalan puuttuva osuus. Kyllä. Mielestäni kohtuullista olisi että verorahoilla tämä tehtäisiin. Kuitenkin totuus on että kun tätä päätöstä ei ole tehty ja jos sitä jäädään odottelemaan, saavat sairaat lapset paremmissa puitteissa hoitoa kenties vasta joskus 2020-luvulla, jos silloinkaan.

Siksi ihailen ja arvostan tukiyhdistystä joka on pistänyt tuulemaan ja kerää rahaa tärkeälle hankkeelle. 30 miljoonaa on kasassa jos meistä työikäisistä suomalaisista jokainen lahjoittaisi seuraavan kahden vuoden aikana 10€ Lastensairaalalle. Pieni summa, eikö? Mitä jos jokainen meistä lahjoittaisi vaikka 50€?

Ja kymmenen pistettä Harwallille, joka kaivoi kuvettaan ruhtinaallisesti. Hartwall lahjoitti miljoona euroa hankkeelle! Upeaa! Skåååål vaan Novellella! Lue lisää täältä.

Yritän itse miettiä ja löytää muita keinoja ja ideoita miten masinoisin mahdollisimman monen tämän projektin taakse. En vielä tiedä mitä se konkreettisesti on, mutta nyt halusin kertoa teille oman fiiliksen tilanteesta ja kertoa että jos asia tuntuu omaa sydäntä lähellä olevalta ja jos sinulta liikenisi muutama euro hankkeelle tai haluat olla mukana ideoimassa tai toteuttamassa jotain tämän tiimoilta, anna kuulua itsestäsi!

Se edes yhden euron lahjoitus on tärkeä. Kannetaan yhdessä kortemme kekoon:

http://uusilastensairaala2017.fi/lahjoita

20130605-211517.jpg

9 thoughts on “Auta!

 1. Hei Tanja, hyvä postaus ja erittäin tärkeä asia.
  Tuen itsekin Uusi Lastensairaala 2017:n työtä. Minulla on idea (itse asiassa montakin ideaa) asian tiimoilta, jotka mielelläni jakaisin sinunkin kanssa. Mihin sähköpostiin voisin laittaa viestiä sinulle? t Riikka

  1. tanja.piha at gmail.com! Laita ihmeessä viestiä. Mulla on töissä nyt niin monta rautaa tulessa vielä ennen juhannusta, joten jos musta ei ihan heti kuulu, niin palataan viimeistään juhannuksen jölkeen.

 2. Huono idea. En tasan varmasti aio tukea tätä hanketta koska se vie meitä entistä enemmän amerikkalaistyyliseen “me täällä ylhäällä autetaan köyhiä jos ja kun huvittaa saaden siinä samalla nostatusta ja halo pään päälle!” Thanks but no thanks. Suomessa maksan pienipalkkaisesta yliopiston virastani niin paljon veroja kuten kaikki muutkin tavalliset palkansaajat että sillä pitää saada tähän maahan peruspalvelut eikä millään kerjuukampanjoilla.

  Ymmärrän toki että olet varmasti vilpittömästi liikkeellä mutta tämä ei tässä maassa ole eikä saa myöskään muodostua auttamisen tavaksi, miksi me siinä tapauksessa maksaisimme veroja.

  Hyvää kesää Sinulle. 🙂

  1. Olen kanssasi samaa mieltä verotuloista hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Sairaalat, koulut, tiet yms peruspalvelut jotka kuuluvat hyvinvointiyhteiskuntaan pitäisi rahoittaa hyvissä ajoin verovaroin. Eikä vasta sitten kun korttitalon pohja romahtaa, mikä ymmärtääkseni on tilanne nykyisen Lastenlinnan osalta.

   Nyt kun valtio ei ole pitänyt huolta lasten sairaanhoidon puitteista eikä hallitus ole valtion budjetista Lastensairaalan kuntoon laitamiseksi varannut rahaa, niin olen valmis antautumaan jenkkityyliseen hyväntekeväisyysmeininkiin, jotta sairaille lapsille saadan paremmat olot. Tämä vain siksi että saisimme vuoteen 2017 mennessä uuden sairaalan. Jos vain odottelemme valtion päätöksiä, saattaa meillä mennä jopa vuoteen 2027 uuden sairaalan saaminen. En ole valmis odottamaan että kenties vasta omia lapsenlapsiani hoidetaan modernissa sairaalassa ja nykyinen lasten sukupolvi joutuisi saamaan hoitoa varsin surkeissa olosuhteissa.

 3. Mukana uutena kuukausilahjoittajana ja sain muutaman kaverinkin mukaan 🙂
  Hmm.. “autetaan köyhiä” Ei tällä hankkeella ole mitään tekemistä varallisuuden tai statuksen kanssa. Samalla lailla se sairaus voi iskeä, tuloista viis. Ja uskon, että siinä vaiheessa jokainen haluaa lapselleen parasta. Vietin viime vuonna 20 viikkoa uututtaan hohtavassa Meilahden Kolmiosairaalassa ja kyllä sydäntä särki kun tiesin näiden pienten myös taistelevan elämästään todella alkeellisissa oloissa. Ja kuten Tanja mainitsi, jos jäämme odottamaan että yhteiskunta maksaa kaiken niin saamme odottaa ja pitkään.

 4. Kiitos Penna. 10e kahdessa vuodessa on jokaiselle meistä, olimme sitten pieni- tai suurituloisia varsin vaatimaton summa. Vajaat 50 senttiä kuukaudessa. Soisin että verorahamme kohdistettaisi ennemmin sairaaloihoin, kouluihin, vanhainkoteihin, mutta näin kun ei nyt ole tapahtunut, annan täyden tuen tälle hankkeelle.

  1. Messissä. Mua on mietityttänyt asia todella paljon. Tuttavan tytär sairastui kuukausi sitten akuuttiin leukemiaan. Häntä hoidetaan nyt Oulussa. Menossa aggressiiviset hoidot, joissa suuri riski kuolla infektioon. Aika surullista et Helsingissä nämä lapset joutuvat altistumaan homeelle. Henkilökunta ansaitsee parempaa.

 5. Vielä asiaan palatakseni, jos ja kun tälle lahjoistustielle lähdetään, tuo 30 miljoonan summa on tämän maan ääririkkaille kakkupala, siihen nähden outoa että nyt meiltä taviksilta tätä tavoitellaan. Se miten vähän erittäin suurituloiset maksavat veroja/osaavat niitä eri kikoilla kiertää, näkisin kovin mielellään useampienkin miljoonien lahjoituksia ihmisiltä joiden vuositulot ja tai omaisuus ovat seitsemän- tai jopa kahdeksannumeroisia.

  1. Maksavat VÄHÄN veroja?!?! Selvitäpä vähän asioita ensin ja vertaa melkein mihin muuhun maahan tahansa. Huh huh mikä väite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s