Sain eilen luettua Facebook-johtajan Sheryl Sandbergin kirjan Lean In – Naiset ja menestymisen tahto. Kirjassa Sheryl kertoo kylmän totuuden siitä että bisneksessä miehet jyräävät. Sheryl kirjoittaa, eikä muuten yhtään jenkkityyliseen imelään sävyyn, siitä miten me naiset voimme muuttaa omia toimintatapojamme, ajattelua ja tahtoamme siihen suuntaan että menestymme siinä missä haluamme menestyä.

20130507-173224.jpg

Sheryl neuvoo tarttumaan rohkeasti haasteisiin, vaatimaan itselleen parempia ja vastuullisempia työtehtäviä (älä siis odota että niitä tarjotaan sinulle, mitä naiset taitaa valitettavan usein odotella kun miehet painavat ohi). Palavereissa mene pöydän ääreen näkyvälle paikalle ja kuvittele olevasi vaikutusvaltainen taktiikalla “teeskentele kunnes tunnet sen”.

Monasti naiset haluavat miellyttää ja olla pidettyjä. Väärin. Jos haluat olla pidetty, se jarruttaa sinua. Jos miellytää kaikkia, ei edisty riittävästi. Tässä Sheryl kannustaa meitä olemaan rohkeita.

20130507-174013.jpg

Itselleni konkreettisena neuvonta jäi mieleen se miten Sheryl puhui eri tyyleistä mitä me olemme ja edustamme työpaikalla. Ja se tuppaa olemaan kallellaan johonkin suuntaan – liian aggressiivinen tai liian passiivinen, liian puhelias tai arka. Mä oon liian aggressiivinen ja puhelias. Tiedän sen. Ja maanantaina mun tiimin palaverissa oikein pinnistelin etten puhuisi palaverissa liikaa vaan että antaisin tilaa muillekin. Ei mennyt täydellisesti. Sheryl siis neuvoo menemään äärimmäisyyksiin jotta löytää kultaisen keskitien. Sherylille palkinto siitä että hän oli kehittynyt oli kommentti “olisitpa avannut suusi palaverissa useammin”. Siinä mulle tavoitetta…

Kehittymisen kannalta Sheryl kannustaa kysymään usein, eri henkilöiltä “miten voin parantaa suoritustani?”, “mitä teen tietämättäni?” Ja “mitä en tajua jättäväni tekemättä?”. Näitä kysymällä oppii, vaikka usein vastaukset voivat lisätä tuskaa. Tällöin oppii myös ottamaan vastuun virheistään.

Ja voi miten mua puhuttelevalla tavalla kirjassa oli se että pitääkö pystyä kaikkeen ja saada kaikki. Se ei vaan ole mahdollista. Kaikki joutuvat solmimaan vaihtokauppoja, optimoimaan ja luopumaan jostain. Eli ei kannata tuntea itseään riittämättömäksi vaikkei saavuta töissä, kotona, urheilussa tai ystävien kanssa kaikkea kerralla. Uhrauksia joutuu tekemään ja priorisoimaan asioita päivittäin.

Jos aihe kiinnostaa, lue ehdottomasti tämä kirja! Ja jos et ole lukijatyyppiä, TED video auttaa ensihätään:

http://www.ted.com/talks/sheryl_sandberg_why_we_have_too_few_women_leaders.html?utm_source=email&source=email&utm_medium=social&utm_campaign=ios-share

Suosittelen!

15 thoughts on “Jos haluat lukea yhden kirjan työelämästä, niin valitse tämä

 1. Hiplasin tuota jo kerran, ja melkein ostin. Tästä sun kannustuksesta innostuneena nappaan sen, kun se kohdille sattuu 🙂

  1. Mä ainakin tykkäsin ja koin että sain hyviä vinkkejä miten voisi toimia eritavalla. Eikä ollut sellaista jenkkityylistä selfhelp-henkistä, mitä mä pelkäsin et tää olis voinut olla.

   Hauskaa helatorstaita!

 2. Tuttu juttu, välillä olen liian aggressiivinen, välillä liian passiivinen ja yleensä vielä niin että ajaudun toiseen ääripäähän kun yritän välttää toista. Pidin itseni liian puheliaana, kunnes aloitin panelivieraana radiossa ja huomasin että annoin liian paljon tilaa miesvieraille. Päätin sitten että radiolähetyksissä puhun muitten yli niin paljon kun kehtaan, ja sillä löysin sopivan balanssin!

  1. Mä luulen että suurin oivallus tulee kun tunnistaa niitä asioita niin osaa silloin just joko puhua päälle (mitä mäkin teen välillä ihan tietoisesti) tai antaa sitä tilaa (en oo vieläkään tässä hyvä).

   Onko sulla vielä paljon radiokeikkaa?

 3. Viimeisimpänä luin Löytöretkeilijä Pata kirjan. Ihan mukava viihdyttävä, menee melkein seikkailusta pohjoisnavalle tai viidakkoon. Tämä ihan kirjavinkkinä. Seuraavaksi meinasin hankkia Andre Agassin kirjan. Sitä taidettiin täällä suositella.
  Laitatko Tanja postia meikäläiselle, olisi työhommiin liityvää asiaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s