Olin viime viikolla Esiintymistaidon Akatemian järjestämässä valmennuksessa. Vetäjät Johannes Lahtela ja Ilkka Tyynelä alkavat olla jo tuttuja, kyseessä oli mun osalta kolmostason kurssi.

Joka ikinen kerta kun menen näitten kundien valmennukseen, kasvan silmissä esiintymistaitojen osalta! Vietimme oman firman porukan kanssa kaksi päivää Salmisaaren liikuntakeskuksessa harjoittelemassa vakuuttavampaa esiintymistä kehonkieltä hyödyntäen.

20111121-204219.jpg

Kumpaankin päivänä liikuttiin paljon, ekana päivänä koreografi Minna Vainikainen veti meille neljän tunnin liikuntatreenin jossa yhdisteltiin joogaa, pilatesta, tanssia ja vapaata häröilyä pitkin salia. Tavoitteena oli saada kroppa mukaan esiintymiseen. Tuntui välillä hölmöltä “heilua kuin oksa tuulessa”. Tai liihotella salin poikki “maailman parhaana balleriinana”. Kuitenkin lopputuloksena palaset loksahtivat paikoilleen ja harjoitusten avulla löysi vapautuneemman tavan esiintyä. Kaikki harjoitukset johti aina oman työmateriaalin kanssa esiintymiseen.

20111121-204335.jpg

20111121-204350.jpg

Kurssin vetäjät eivät pyri siihen että me kaikki esiintyisimme samalla tavalla, vaan kukin omien vahvuuksiensa ja persoonansa mukaan. Helposti edellinen kuulostaa jokaisen konsultin ja valmentajan lupaukselta, mutta nämä valmentajat paneutuvat jokaiseen ihan uskomattoman syvällisellä ja tiukalla otteella: täällä ei ketään paijailla vaan palaute on todella suoraa, mutta se on se ainoa tapa kehittyä.

20111121-204459.jpg

20111121-205435.jpg

Itse hiffasin pari keskeistä juttua, joiden avulla aion esiintyä jatkossa vakuuttavammin ja toivottavasti yleisöä kiinnostavammalla tavalla.

1. Älä aloita yleisön edessä omaa show’ta, puhu vuorovaikutuksessa yleisön kanssa

2. Unohda ppt. Kaikki esiintyy paremmin ilman powerpointia. Tai käytä sitä, jos haluat unohtaa kuulijasi.

Mun oma työmateriaali, jonka esittämistä jumppasin noiden kahden päivän ajan parani huomattavasti ja tiedän että jos vaan muistan nämä opit, esiinnyn varmasti vakuuttavammin!

4 thoughts on “Mä en enää ikinä esiinny ppt-esityksen kera!

  1. Myös Steve Jobs vastusti elämäkerran mukaan diaesityksiä – Siis myös Applen omalla Keynote-ohjelmalla laadittuja, ei pelkästään kilpailijan PowerPointeja. Hänen mukaansa diat tappavat sanoman ja vievät esitykseltä terän. “Kaikki, jotka tietävät, mistä puhuvat, pystyvät esiintymään ilman diaesityksiä”. Helpommin sanottu kuin tehty. Kuulijan näkökulmasta diat tuovat hyvän rungon esitykseen ja saattaa pelastaa muistiinpanojen laatimiselta, mutta huonoa esitystä eivät diat koskaan pelasta. Miten aiot selvitä ilman slideja? Eivätkö ne ole olleet työsi kulmakivi?

  2. Ihmiset ovat visuaalisia, kinesteettisiä tai auditiivisia. Powerpointeista selviää tieto visuaaliselle, auditiiviset taas kuuntelee asiat ja kinesteettiselle paperiversiot on tärkeitä, jotta he voivat hypistellä niitä. Ei siis ole olemassa ainoaa oikeaa totuutta.

  3. Ihmisten jako tollasii lokeroihin ei oikeen auta ketään esiintymään paremmin. Kun ihminen esiintyy vapautuneesti ja vaikuttavasti, silloinhan esiintyjä on jo itsessään visuaalinen, auditiivinen ja kinesteettinen. Ei tarvita värivaloja ja tehosteita. Vetoaa kyllä vaikka autisteihin! 🙂
    Oman esiintymisen harjoittelu on kaiken avain. Käyttää siinä sitten PP-matskua tai ei: Se ei oo oleellista. Jos käyttää tukimateriaalia, se pitää olla treenattu niin hyvin, ettei se yleisölle näytä pelkältä esiintyjän muistiinpanovälineeltä. Suomessa näkee iha liikaa miten esiintyjä tasapaksusti paniikissa kahlaa PP-matskua läpi, tulee vaikutelma ettei se osaa asiaansa. Eikös tärkeintä ole mitä siellä yleisössä tapahtuu?

    1. Oot niin oikeassa, että tärkeintä on mitä yleisössä tapahtuu! Mä oon yrittänyt harjoitella enemmän ennen mun tärkeitä esiintymisiä, kiteyttää pääviestit ja miettiä mitä haluan yleisön miettivän esityksen jälkeen, minkä tunteen herättää. Ja nää on auttanut mua, ainakin esiinnyn paremmin mitä ennen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s